News

Responem al dubte existencial de l'esportista amateur: 'És saludable la canya post-entreno?'

El dietista col·laborador d'Elitechip.net, Josep Lluch, explica que "la ingesta d'una quantitat moderada de cervesa després de realitzar exercici pot afavorir la rehidratació i contribueix a evitar dolors musculars".

19/04/2016

Molts són els esportistes que els agrada anar a fer una cervesa després d'entrenar. Però, és aquest hàbit realment un costum saludable? Pot afectar negativament al nostre rendiment un consum continuat d'alcohol?

La relació entre el consum de cervesa i la salut crea controvèrsia en el món científic des de fa anys (com també passa amb el consum de vi). D’una banda, els que defensen els estudis que demostren que les persones que
consumeixen quantitats moderades cervesa presenten una menor incidència de malalties cardiovasculars. Però d’altra banda, l'alcohol és la tercera causa de mortalitat, després del tabac i la hipertensió arterial. Segons la OMS no és recomanable beure ni recomanar cap beguda alcohòlica per aconseguir els potencials beneficis cardiovasculars ja que aquest efecte protector, és petit si es compara amb l'efecte de l'exercici i la dieta saludable.

 Ara bé, tot depèn de la mesura i el sentit comú. Tenint en compte que moltes vegades aquesta canya és més un acte social amb els companys d’entrenament i que no seria la millor beguda de reposició, la ingesta d'una quantitat moderada de cervesa després de realitzar exercici pot afavorir la  rehidratació i contribueix a evitar dolors musculars.

La cervesa ens aporta un 4% de carbohidrats en forma de maltodextrines que es metabolitzen lentament, alliberant la glucosa al torrent sanguini de forma lenta i ocasionant un pic de glucèmia moderat. També aporta minerals (sodi, potassi, magnesi, fòsfor i calci), vitamines del grup B i antioxidants.  Si tenim en compte que segons la Federació Espanyola de Medicina de l' Esport, una beguda ideal de rehidratació hauria de tenir entre un 6% i un 8% d'hidrats de carboni, un contingut moderat de sodi i una certa quantitat de potassi. Per tant, la composició de la cervesa s'ajusta bastant a aquestes característiques. Però el gran inconvenient que té la cervesa com a beguda de rehidratació després de l'entrenament és el seu contingut en alcohol (entre el 4% i 6,5%).).

Quina és la millor beguda per després d’un esforç físic?

Depèn de la duració i intensitat de l’exercici.  

En sessions de curta durada i/o poc intenses l'aigua és suficient.  Si l'exercici ha estat intens i/o de llarga durada és una bona opció recórrer a una beguda esportiva isotònica amb minerals (sodi i potassi) i també carbohidrats amb la finalitat de reomplir el glucogen muscular. També existeix l'opció de beure només aigua i acompanyar-la d'un tentempié reparador.

Josep Lluch Taltavull

Dietista-nutricionista. Col·legiat nº: 00054 CODNIB

Associat al servei de Farmàcia de l'Hospital Mateu Orfila

Consulta Nutrició-Ciutadella 

http://nutricio-ciutadella.com / nutricio.ciutadella@gmail.com

Publicidad
Peugeot
© Elitechip, 2008-2024, All rights reserved
Elitechip, S.L. B57506149 - info@elitechip.net